Microbiome Analyse Hond

Ontlastingsanalyse hond

De niet-invasieve blik in de darm


De ontlasting weerspiegelt de microbiële omstandigheden in de dikke darm. Daarom is een ontlastingsonderzoek bij honden de eenvoudigste manier om een beeld te krijgen van de toestand van de microbioom en de darmwand.


Aangezien de micro-organismen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de spijsverteringscapaciteit of voeding, kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn voor een nauwkeurigere diagnose. Hiervoor zijn verschillende spijsverterings-, ontstekings- en immuunparameters beschikbaar.


De darmbarrière kan verstoord raken bij verschillende aandoeningen. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen het lichaam van je hond binnendringen en kunnen ziekteverwekkers zich in de darm vestigen. Dit kan leiden tot klinische klachten of verergering van bestaande symptomen. Om deze problemen effectief aan te pakken, is het belangrijk dat ik "een kijkje in de darm" neem. Dit kan worden gedaan door middel van een ontlastingsonderzoek, waarmee de gezondheid van de darmflora en de darmwand beoordeeld kunnen worden. 


Wanneer een microbiome analyse?

Een ontlastingsonderzoek bij de volgende problemen:

  • Allergische reacties/intoleranties (bijv. voedselallergieën/-intoleranties)
  • Spijsverteringsstoornissen (braken, diarree, constipatie, winderigheid, anale jeuk)
  • Chronische inflammatoire darmaandoeningen (IBD)
  • Problemen bij het wisselen van voer
  • Huid- en vachtproblemen (huiduitslag, eczeem, algemene jeuk, chronische oorontsteking, vachtverlies)
  • Verzwakt immuunsysteem (luchtwegproblemen, blaasontsteking, terugkerende infecties, schimmelinfecties)
  • Aandoeningen van het bewegingsapparaat (auto-immune ontstekingen)
  • Opsporen van parasitaire darminfectie (spoelwormen, lintwormen, giardia, coccidia, cryptosporidium)

Een ontlastingsonderzoek kan ook bij puppy’s zinvol zijn en is al mogelijk vanaf de tweede levensweek. Vooral op deze leeftijd is het opzetten van een stabiele microbiota essentieel voor de ontwikkeling van een efficiënt immuunsysteem en een gezonde lichamelijke groei.

Darmen en (ongewenst) gedrag

Gedragsproblemen kunnen ook een relatie hebben met het darmmicrobioom. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van de darmen en de hersenen. De laatste jaren is de kennis hieromtrent enorm toegenomen, vooral ook door toegenomen begrip voor dat wat de “hersen-darm-as” wordt genoemd. Deze term duidt aan dat de darm en het brein voortdurend en tweezijdig met elkaar communiceren. De microbiota is verantwoordelijk voor het produceren van bepaalde hormonen die de stemming en daarmee het gedrag beïnvloeden.

Concentratieproblemen en hyperactiviteit, overmatig blaffen, angsten, antisociaal gedrag, dwangmatig en obsessief gedrag, het kunnen symptomen zijn van een verstoord darmmicrobioom.  

Aanvullende fecale onderzoeken

Het is vaak niet voldoende om de microbiota in de hondenontlasting te onderzoeken omdat ook andere factoren de conditie van de darm beïnvloeden. Bij bepaalde gezondheidsklachten dienen bijvoorbeeld ook de spijsverteringsprestaties en de werking van de alvleesklier te worden beoordeeld. Verder onderzoek kan ook informatie opleveren over de functionaliteit van het darmgeassocieerde immuunsysteem, over ontstekingsprocessen in het darmslijmvlies of een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm (verstoorde darm barrière/Leaky Gut). Daarnaast kan het nuttig zijn onderzoek te doen naar de aanwezigheid van diarree veroorzakende pathogene microben (bacteriën, parasieten), een overmaat aan histamine-producerende bacteriën of een eventuele maagontsteking veroorzaakt door een Helicobacter pylori infectie.


Aanvraag ontlastingsanalyse

Het is belangrijk om het lichaam van je hond op basis van het onderzoek gericht een handje te helpen. Wil jij ook de gezondheid van jouw hond verbeteren met behulp van een microbiome analyse? Vraag dan naar het testaanbod en de tarieven, en ontvang deskundig advies op maat. Neem vandaag nog contact met mij op voor meer informatie!  

Contact

 

Voor duurzaam herstel is het essentieel om 
ook de diepere oorzaken aan te pakken!