Voedingsadvies voor de hond

Tussen hondeneigenaars woeden vaak felle discussies over welke voeding het gezondst en het beste is. Moet een hond rauw vlees eten? Kan hij oud worden op brokken? Kan een hond vegetarisch of zelfs veganistisch eten? Experts op het gebied van hondenvoeding maken de keuze niet makkelijker want er doen de meest uiteenlopende meningen de ronde.

Verschiedene-Fütterungsmöglichkeiten

Wie heeft er nu gelijk?
Kijken we echter naar de overeenkomsten in plaats van de verschillen, dan wordt het een stuk eenvoudiger. Er zijn namelijk een aantal richtlijnen waar iedereen het wel over eens is, namelijk dat de voeding moet voorzien in de juiste hoeveelheid, balans en beschikbaarheid van voedingsstoffen om te voldoen aan de behoeften van de individuele hond.
Voor alle voeding geldt namelijk: Een gebalanceerd dieet bestaat niet alleen uit gezonde voeding, maar uit gezonde voeding in de juiste verhoudingen.

Clean Feeding
Een hoogwaardige, goed verteerbare voeding helpt je hond gezond oud te worden. Bij Clean Feeding draait het om voedsel dat zoveel mogelijk lijkt op hoe het uit de natuur komt. Pure en onbewerkte producten leveren volop voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels en dat zonder onnodige toevoegingen. Er wordt hierbij rekening gehouden met waar de voeding vandaan komt evenals hoe het geproduceerd wordt, met respect voor natuur, milieu en de dieren. Clean Feeding heeft niks te maken met een nieuw dieet, maar wel alles met bewuste voeding. En vaak zorgen kleine veranderingen al voor een gezonder hondenlichaam en een kleinere ecologische pootafdruk.

Bewuste kijk op hondenvoeding en dierenwelzijn
Wij houden van huisdieren: In Europa tellen wij zo’n 80 miljoen huishoudens met huisdieren en er wordt jaarlijks ruim 8,5 miljoen ton huisdierenvoeding geproduceerd met een jaaromzet van ruim 21 miljard euro. De overgrote meerderheid van het voedsel vult de voerbakken van honden en katten.

infographic-2018-2

Wereldwijd neemt de concurrentie tussen mens en huisdier om dierlijke eiwitten toe door de toename van het aantal honden en katten. In rijke landen is het aantal honden en katten zo hoog, dat de hoeveelheid slachtafval, die per inwoner vrij komt, onvoldoende is om de honden en katten te voeden. Dit ondanks de hoge humane consumptie van vlees.
Maar deze hoge vleesproductie gaat ten koste van dierenwelzijn. De dieren die verwerkt worden in de meeste reguliere diervoeding zijn vrijwel altijd afkomstig uit de intensieve vee-industrie.
Het is daarom belangrijk de vraag te stellen hoe de liefde voor onze huisdieren zich verhoudt tot de manier waarop wij omgaan met onze landbouwhuisdieren.

Met ons groeiende bewustzijn omtrent dierenwelzijn en duurzaamheid is het tijd voor verandering. En dat is een bewuste kijk op hondenvoeding!


Wat kan ik voor jou betekenen?

Mijn visie is dat een zo natuurlijk mogelijke voeding het beste is voor het hondenlichaam. Dit is een voeding met zo min mogelijk toevoegingen en natuurlijke, verse, seizoensgebonden producten en een juiste hoeveelheid vlees afgestemd op de individuele eiwitbehoefte van de hond.
Ongeacht of jouw hond commercieel verkrijgbare (complete) blik- of droogvoeding krijgt of zelfbereide voeding (gekookt, BARF, KVV of vegetarisch of veganistisch), ik geef eerlijk en deskundig advies over de optimale voeding van jouw hond. Onafhankelijk en zonder vooroordelen. Met respect voor dier, natuur en milieu.


Ik help je graag bij het uitbalanceren van de huidige voeding of het samenstellen van een nieuw voedings- of dieetadvies. Het door mij opgestelde voedingsadvies voor de hond bevat de juiste verhoudingen van voedingsstoffen om tekorten (op lange termijn) te voorkomen en gezondheidsproblemen te verhelpen of te verbeteren.
De voeding wordt specifiek afgestemd op de individuele behoeften van jouw hond én jouw mogelijkheden en wensen.


Dieetvoeding voor de hond

Ik geef ook passend dieetadvies bij aandoeningen waarbij voeding een belangrijke en ondersteunende rol speelt. Afhankelijk van de ziekte kunnen de symptomen en het algemene welzijn van jouw hond door specifieke dieetvoeding worden verbeterd. De juiste dieetvoeding kan een stabiliserende werking hebben bij reeds ontstane aandoeningen en zelfs de progressie van een bepaalde ziekte afremmen.

Smakelijkheid is een belangrijke eigenschap van een goede dieetvoeding voor de hond. Zelfs de meest uitgebalanceerde voeding heeft immers geen enkele voedingswaarde als jouw hond de voeding niet wil eten.

Redenen voor een dieetadvies op maat kunnen zijn:

  • Obesitas (overgewicht)
  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Maag- en darmproblemen
  • Voedselallergie of -overgevoeligheid
  • Artrose en andere gewrichtsaandoeningen
  • Tumoren
  • Nierfunctieverlies, blaasstenen en blaasgruis
  • Pancreatitis (alvleesklierontsteking)
  • Leverproblemen

Een dieetadvies is een voedingsadvies op basis van een medische indicatie en voorafgaand aan het traject wordt de medische diagnose gesteld door een dierenarts of specialist. Voor een optimaal dieetadvies werk ik nauw samen met jouw dierenarts om op efficiënte wijze de aandoening door passende dieetvoeding te beïnvloeden.


De kosten voor het voedings- en dieetadvies voor de hond vind je op de Tarievenpagina >>

Wil je meer informatie, dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.