Vachtmineraal Analyse voor honden

Waarom een multi-elementenanalyse van haar voor honden?

Haar bestaat voor een groot gedeelte uit keratine, een proteïne, rijk aan het zwavelhoudende aminozuur cysteïne. Deze bezit een hoge affiniteit met positief geladen metaalionen, wat zorgt voor een sterke binding en ophoping van de mineraalstoffen in het haar. Tijdens de groeifase is het haar via de haarwortel in contact met de bloedsomloop en slaat het in de haarcellen de in het bloed circulerende stoffen op, zowel de mineralen en sporenelementen als ook de toxische zware metalen. De concentratie van deze stoffen in het haar is een nauwkeurige afspiegeling van de concentraties in de omringende weefsels.
Na het afsterven van de haarcellen blijft de concentratie van deze stoffen in de haarcel bewaard. Door de geringe groei van het haar slaat het haar ook stoffen op die in zeer lage concentraties in het bloed circuleren. Haar is daarmee een soort “geheugen” van de stofwisseling.

De Vachtmineraal Analyse levert een overzicht over de mineraal- en sporenelementhuishouding over een tijdsbestek tot ca. drie maanden.

De multi-elementenanalyse van hondenhaar is een betrouwbare en nauwkeurige diagnostische meting. Daar waar de analyse van bloed en urine vooral informatie geeft omtrent de diagnose van de acute toestand, geeft een haarmineraal analyse informatie over een langere periode voorafgaand aan het onderzoek. De analyse van haar wint als diagnostisch instrument steeds meer terrein.

Metaalbelasting staat vaak in samenhang met bepaalde ziektebeelden, zoals bijv. hyperactiviteit, verhoogde vatbaarheid voor infecties en neurologische aandoeningen. En ook aspecifieke symptomen zoals allergische klachten, onrust, misselijkheid, problemen met de spijsvertering en pijn in de botten kunnen veroorzaakt worden door belasting met zware metalen. Bij dit soort klachten is daarom een uitsluiting van zware metalen belasting aan te bevelen.

Ook voor de verzorging van het lichaam met essentiële mineraalstoffen en sporenelementen geeft de vachtmineraal analyse uitsluitsel. Deze analyse bepaalt intracellulaire elementconcentraties. Men meet dus alleen die elementen, die daadwerkelijk in de cellen terechtkomen.

De Vachtmineraal Analyse is daarom bijzonder geschikt als:

  • preventief onderzoek
  • controle van de voeding
  • ter controle van de mineraalstof- en sporenelementconcentraties bij verhoogde behoefte (stofwisselingsstoornissen)
  • ter documentatie van een verhoogde uitscheiding van elementen als gevolg van aandoeningen van het maag-darmkanaal en de nieren

Met behulp van een nauwkeurige meettechniek kunnen de volgende 35 elementen uit hondenhaar worden gemeten: 
Aluminium, antimoon, arsenicum, barium, beryllium, bismut, borium, cadmium, calcium, chroom, germanium, ijzer, jodium, kobalt, koper, kwik, lithium, lood, magnesium, mangaan, molybdeen, nikkel, palladium, platina, selenium, strontium, thallium, tin, titaan, uranium, vanadium, wolfraam, zilver, zink en zirkonium.

Het is geen vervanging voor een anamnese en klinische diagnostiek. De analyse kan inzicht geven in de rol die metalen en mineralen spelen bij het ziekteproces, waardoor onopgemerkte blokkades op biochemisch gebied opgespoord en opgelost kunnen worden.


Informatie over de prijs vind je op de Tarievenpagina >>Ik werk samen met Vetscreen om de haar-mineraalanalyse voor de hond te laten uitvoeren. Vetscreen is een veterinair diagnostisch laboratorium in Duitsland en voert al meer dan 15 jaar hoogwaardige diagnostische tests uit op aanvraag van natuurgeneeskundig diertherapeuten.