Darmonderzoek voor honden

Wanneer is een ontlastingsonderzoek bij de hond zinvol?

Een darmflora-screening is heel nuttig bij spijsverteringsproblemen, dus bij aandoeningen die duidelijk door de darmen worden veroorzaakt. Met darmflora wordt het geheel van micro-organismen in het maag-darmstelsel bedoeld, dus niet alleen in de darmen. De naam darmflora is eigenlijk niet correct, aangezien het vooral om bacteriën gaat en de term flora gewoonlijk verwijst naar planten. Wetenschappers gebruiken tegenwoordig daarom liever de term (darm)microbioom of (darm)microbiota.

Het contactoppervlak van de darm is het grootste contactoppervlak van het hondenlichaam met de buitenwereld en speelt een rol bij verschillende ziektebeelden. Veranderingen van de microbiota in de darmen van de hond en het ziektebeeld dat daaruit kan ontstaan, hebben vaak een verband.

Een ontlastingsonderzoek is daarom aan te raden bij de volgende problemen:

  • Allergische reacties/intoleranties (bijv. voedselallergieën/-intoleranties)
  • Spijsverteringsstoornissen (braken, diarree, constipatie, winderigheid, anale jeuk)
  • Chronische inflammatoire darmaandoeningen (IBD)
  • Problemen bij het wisselen van voer
  • Huid- en vachtproblemen (huiduitslag, eczeem, algemene jeuk, chronische oorontsteking, vachtverlies)
  • Verzwakt immuunsysteem (luchtwegproblemen, blaasontsteking, terugkerende infecties, schimmelinfecties)
  • Aandoeningen van het bewegingsapparaat (auto-immune ontstekingen)
  • Opsporen van parasitaire darminfectie (spoelwormen, lintwormen, giardia, coccidia, cryptosporidium)

Een ontlastingsonderzoek kan ook bij puppy’s zinvol zijn en is al mogelijk vanaf de tweede levensweek. Vooral op deze leeftijd is het opzetten van een stabiele microbiota essentieel voor de ontwikkeling van een efficiënt immuunsysteem en een gezonde lichamelijke groei.

Darmen en (ongewenst) gedrag
Gedragsproblemen kunnen ook een relatie hebben met het darmmicrobioom. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van de darmen en de hersenen. De laatste jaren is de kennis hieromtrent enorm toegenomen, vooral ook door toegenomen begrip voor dat wat de “hersen-darm-as” wordt genoemd. Deze term duidt aan dat de darm en het brein voortdurend en tweezijdig met elkaar communiceren. De microbiota is verantwoordelijk voor het produceren van bepaalde hormonen die de stemming en daarmee het gedrag beïnvloeden.
Concentratieproblemen en hyperactiviteit, overmatig blaffen, angsten, antisociaal gedrag, dwangmatig en obsessief gedrag, het kunnen symptomen zijn van een verstoord darmmicrobioom.

Aanvullende fecale onderzoeken
Het is vaak niet voldoende om de microbiota in de hondenontlasting te onderzoeken omdat ook andere factoren de conditie van de darm beïnvloeden. Bij bepaalde gezondheidsklachten dienen bijvoorbeeld ook de spijsverteringsprestaties en de werking van de alvleesklier te worden beoordeeld. Verder onderzoek kan ook informatie opleveren over de functionaliteit van het darmgeassocieerde immuunsysteem, over ontstekingsprocessen in het darmslijmvlies of een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm (verstoorde darm barrière/Leaky gut).
Daarnaast kan het nuttig zijn onderzoek te doen naar de aanwezigheid van diarree veroorzakende pathogene microben (bacteriën, parasieten) of een eventuele maagontsteking of maagzweer veroorzaakt door een Helicobacter pylori infectie.


Het is dan van belang om het hondenlichaam gericht een handje te helpen met evenwichtige voeding en gerichte suppletie en de werking van een goed functionerende darm te herstellen. Kortom: voor duurzaam herstel is het essentieel om ook de diepere oorzaken aan te pakken.

Afhankelijk van de uitslag van het darmonderzoek zal ik je eventueel eerst doorverwijzen naar een dierenarts of een natuurgeneeskundig diertherapeut.


Meer informatie over de verschillende onderzoeken en de pakketprijzen zie Tarievenpagina >>


Vetscreen is een veterinair diagnostisch laboratorium in Duitsland en voert al meer dan 15 jaar hoogwaardige diagnostische tests uit op aanvraag van natuurgeneeskundig diertherapeuten.
www.vetscreen.de

Enterosan® staat voor betrouwbare, ervaren en professionele laboratoriumdiensten. Al ruim 35 jaar ervaring in micro-ecologische darmdiagnostiek.
www.enterosan-vet.de