Darmonderzoek voor honden

Waarom een ontlastingsonderzoek voor honden?

Wist jij dat de conditie van de darmen en de darmflora voor een heel groot deel bepalend zijn voor de weerstand van jouw hond?

Met darmflora wordt het geheel van micro-organismen in het maag-darmstelsel bedoeld, dus niet alleen in de darmen. De naam darmflora is eigenlijk niet correct, aangezien het vooral om bacteriën gaat en de term flora gewoonlijk verwijst naar planten. Wetenschappers gebruiken tegenwoordig daarom liever de term darmmicrobioom of darmmicrobiota.

Darmen doen veel meer dan alleen eten verteren en omzetten in ontlasting. Ze vormen ook een zeer belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. En daarbij speelt het darmmicrobioom een onmisbare rol. Via de darmen komen heel veel stoffen het lichaam binnen, ook slechte bacteriën en virussen. Daarom is het logisch dat een belangrijk deel van de afweer in de darmen zit. Darmen kiezen welke stoffen worden opgenomen, en welke niet. Slechte binnendringers worden hier onschadelijk gemaakt en verwijderd door het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem voorkomt ziekten of vermindert de ernst ervan.

‘Goede’ darmbacteriën hebben een belangrijke rol in hoe het immuunsysteem functioneert. Als de balans de verkeerde kant opslaat kunnen honden op den duur allerlei (chronische) klachten gaan ontwikkelen die op het eerste oog niets te maken lijken te hebben met de darmen. Denk hierbij aan voedselovergevoeligheid, allergische reacties (van de huid), oorontstekingen, obesitas, slechte adem of lichaamsgeur, een doffe vacht, maar bijvoorbeeld ook gedragsproblemen kunnen een relatie hebben met het darmmicrobioom blijkt uit nieuw onderzoek.

Het bepalen van afwijkingen in de darmen van jouw hond is een essentiële eerste stap voor het herstellen van darmgezondheid.
Aan de hand van de resultaten kan een individueel voedings- en supplementenadvies gegeven worden voor het ontwikkelen en onderhouden van een gezond darmmicrobioom bij jouw hond.

Afhankelijk van de uitslag van het darmonderzoek zal ik je eventueel eerst doorverwijzen naar een dierenarts of een natuurgeneeskundig diertherapeut.


Meer informatie over de verschillende onderzoeken en de pakketprijzen vind je op de Tarievenpagina >>


Ik werk samen met Vetscreen om het darmonderzoek voor de hond te laten uitvoeren. Vetscreen is een veterinair diagnostisch laboratorium in Duitsland en voert al meer dan 15 jaar hoogwaardige diagnostische tests uit op aanvraag van natuurgeneeskundig diertherapeuten.