Ik ga stoppen…

Ik heb gisteravond besloten om per direct – en voorlopig voor onbepaalde tijd – te stoppen met mijn werkzaamheden als voedingsdeskundige. Waarom? Omdat ik moe, teleurgesteld en verdrietig ben.

Het werk als voedingsdeskundige was (en is) mijn droombaan! Honden helpen om gezond te worden en te blijven. Puppy’s een goede start geven om tot een gezonde en gelukkige volwassen hond uit te groeien. Bestaande klachten helpen te verlichten en misschien zelfs te “genezen”. Maar het kost tijd, veel tijd. Niet alleen om een grondige anamnese af te nemen, maar ook om het individuele advies samen te stellen. Wat past bij deze hond? Hoe stel ik de juiste voeding samen die alle benodigde nutriënten heeft om deze hond zo goed mogelijk te ondersteunen? Welke supplementen zijn nodig? Wat is haalbaar voor de eigenaar? En dan heb je ook nog de “nazorg” : het begeleiden van de eigenaar tijdens het traject.
Het probleem?
Mensen verwachten dat je 24/7 beschikbaar bent om vragen te beantwoorden en dat wekenlang. In het weekend, ’s avonds, zelfs in mijn vakantie. Want immers hebben ze een consult betaald en dat is veel geld. Ja, het lijkt een hoop geld – maar omgerekend houd ik er minder uurloon aan over dan een vakkenvuller bij de AH.

Men vergeet dat het niet enkel de tijd is die ik kwijt ben aan het schrijven van een advies. Maar het zijn ook de vele uren achter de schermen. Cursussen, opleidingen, het lezen van vakliteratuur en (wetenschappelijke) studies… Dit allemaal om up-to-date te blijven, mee te gaan in de nieuwste ontwikkelingen en steeds nieuwe kennis op te doen. Omdat ik mijn werk serieus neem, mij vastbijt in elke nieuwe casus en een eerlijk en vooral goed onderbouwd advies wil geven. En dat kost niet alleen tijd, maar ook geld.
Ik kan niet leven van mijn inkomsten als voedingsdeskundige. Het geld dat ik verdien met mijn werkzaamheden binnen mijn eigen bedrijf geef ik uit aan scholing, boeken en vaste kosten die nodig zijn om mijn werk te kunnen doen. Winst? Géén. Om te kunnen leven werk ik in loondienst.

Ik heb er gewoon geen energie meer voor. Ik wil niet rijk worden, maar het zou fijn zijn als mijn gewerkte uren worden betaald. En de waardering blijft vaak uit. Alles is vanzelfsprekend en er is geen schaamte. Er moet echt veel veranderen in hondenland. Mijn motto was ‘Doe wat je echt leuk vindt. Word daar steeds beter in, om er vervolgens geld mee te verdienen.’ Maar dat lukt op deze manier niet. En dat knaagt! Al een tijdje… Het sprookje is een desillusie geworden.

Vandaar mijn beslissing om er (voorlopig) mee te stoppen. Of en op welke manier ik verder zal gaan, dat weet ik nog niet. Graag verwijs ik nieuwe klanten door naar mijn collega’s en is het vanaf nu ook niet meer mogelijk om vervolgconsulten in te plannen.

Tevreden eigenaren aan het woord ♥ Louka

Josina heeft mij en mijn hond (Nugget) super goed geholpen.

Nugget at steeds moeilijker tot op het punt dat ik zijn brokjes aan moest geven omdat hij niet zelfstandig at. Samen met Josina hebben we Nugget laten onderzoeken en zijn we erachter gekomen dat door de brokken die Nugget kreeg zijn darmen helemaal van slag waren (waardoor Nugget dus niet at).

Voor Nugget heeft Josina een voedingsschema gemaakt en ik heb Nugget nog nooit zo zien genieten van zijn eten! Na dit enige tijd aan Nugget te voeren zijn we overgestapt naar een brok die Nugget wel mag krijgen en ook dit vind hij super lekker.

Ik ben erg blij dat ik contact heb opgenomen met Josina en ik ben haar erg dankbaar voor wat zij heeft gedaan voor mij en Nugget! Want nu kan Nugget weer lekker genieten van zijn eten zoals een hond hoort te doen!

– Louka

Tevreden eigenaren aan het woord ♥ Annemarie

Josina heeft ons geweldig geholpen toen we onze buitenlandse hond kregen. We wisten maar weinig van de geschiedenis van onze hond maar één ding was zeker: we hadden voor deze hond gekozen met de missie om haar een gelukkig en gezond leven te geven in ons gezin.
Onze hond had veel last van stress door de reis, problemen met vertrouwen en haar spijsvertering was volledig van slag. Josina heeft een Bach bloesem mix voor onze hond samengesteld en daarnaast zijn we gestart met een opgesteld darmprotocol.
We zijn daarin heel erg goed begeleid, het is prettig om te weten dat een deskundig iemand steeds met je wil meedenken en zo betrokken is bij de gezondheid van je huisdier.
Dankzij de adviezen en begeleiding en niet te vergeten liefde en tijd hebben we ons doel bereikt: een enorm gelukkige hond die gezondheid uitstraalt en helemaal deel is geworden van het gezin.

– Annemarie

Waarom géén bench te gebruiken voor je hond…

Een hond heeft geen bench nodig! De enige reden waarom een bench nuttig kan zijn is om je hond in te vervoeren.

Honden leven niet in holen zoals vossen of dassen. Als we kijken naar hoe honden met elkaar samenleven, dan zien we dat ze ruimte nodig hebben om vrij te kunnen bewegen. Om een gezond leven te kunnen leiden is het voor honden noodzakelijk dat ze in balans blijven. Het gebruik van een bench verstoort deze balans, wat mogelijk kan leiden tot gedragsproblemen.


Hygiëne
Honden zijn erg schone dieren. Ze houden hun directe leefomgeving zo schoon mogelijk. Maar voor honden die in een huis met mensen leven is dat niet zo eenvoudig. Ze zijn altijd afhankelijk van een eigenaar die ze naar buiten moet laten als die daar de tijd voor heeft. Honden die bij mensen leven zijn de enige dieren op aarde die niet kunnen gaan wanneer ze moeten! Dit betekent dat een hond moet leren dat hij van ons afhankelijk is om zijn behoefte te kunnen doen. Voor pups is dit heel moeilijk, als een pup moet, dan moet hij nú! Een hond in een bench doet alles om zijn bed schoon te houden. Maar als je hond moet plassen en er niet uit kan zal hij erg gestrest raken en niet meer kunnen slapen.


Temperatuur
Voor honden is het moeilijker dan voor ons mensen om de juiste lichaamstemperatuur te behouden. Ze hebben hun omgeving nodig om af te koelen of op te warmen. Wanneer een hond het te warm krijgt, kan hij afkoelen door te hijgen. Maar alleen als de omgeving koel genoeg is. Wanneer een hond het te koud heeft kan hij zich opwarmen door te bewegen en te bibberen of door een warmere plaats te zoeken. Als dit niet mogelijk is zal dit voor een grote hoeveelheid stress zorgen en uiteindelijk kan een hond in shock of onderkoeld raken.


Slaap
Honden slapen polyfasisch. Ze slapen even, staan op en lopen rond, zoeken naar voedsel of drinken wat, spelen even en zoeken vervolgens een andere plaats om verder te slapen. Dit is voor honden de enige manier om goed te kunnen slapen! Dit is onmogelijk wanneer een hond opgesloten zit in een bench.


Ruimte
Voor een goede slaap is het voor honden noodzakelijk om plat of gestrekt te kunnen liggen zodat ze in REM slaap (dromen) komen. Tijdens het dromen heeft de hond een veilige ervaring met mogelijke gebeurtenissen die de hersenen voorbereiden op gebeurtenissen in de toekomst. Dit is niet mogelijk in een kleine bench.


Veiligheid
Hoewel een bench vaak wordt gebruikt voor de veiligheid, is het niet de veiligheid van de hond die hier voorop staat. Meestal wordt een bench gebruikt om de omgeving veilig te houden voor de hond. Honden voelen zich niet veiliger in een bench, juist het tegenovergestelde is waar, ze voelen zich gefrustreerd, soms zelfs claustrofobisch! Een bench kan de angst van een hond versterken in een situatie omdat de hond niet de keuze heeft om weg te gaan. Er is ook een kans op lichamelijk letsel door het tekort aan bewegingsvrijheid.


Sociaal
Alleen zijn is voor honden heel onnatuurlijk. Als ze zelf een keuze hadden zouden ze nooit alleen zijn! Honden zijn heel sociale dieren en hebben gezelschap nodig. Het is echter niet mogelijk om je hond altijd met je mee te nemen, het is dus belangrijk je hond te leren dat even alleen zijn niet erg is. Zo lang een hond niet alleen kan zijn, moet hij niet alleen gelaten worden. Zoek een honden oppas of breng je hond naar iemand toe die op hem kan passen als je niet thuis bent.


Een bench wordt vaak tegelijk met de pup aangeschaft. Omdat het veiliger zou zijn, omdat je pup dan sneller zindelijk zou worden of beter alleen zou leren zijn. Maar niets is minder waar, een bench kan juist voor veel problemen zorgen. De bench wordt van oorsprong alleen gebruikt om dieren in te vervoeren. Een andere reden zou er dan ook niet moeten zijn om een bench te gebruiken.

Tekst: Lisette Somhorst | DogCompass

Praktische voedingstip bij misselijkheid

Is jouw hond misselijk? Je kunt het vaak aan je hond zien als hij misselijk is. Misselijkheid bij honden heeft namelijk diverse opvallende symptomen:

 • Algehele onrust.
 • Boeren.
 • Kwijlen.
 • Smakken en veel slikken.
 • Langzamer en/of minder eten.
 • Gras eten.

Er wordt meer speeksel aangemaakt en de maag kan van streek zijn. Hierdoor neemt de eetlust af en de misselijkheid toe. Gras eten kan helpen het braakproces te versnellen. Als jouw hond misselijk is, kan braken een manier zijn om van de misselijkheid af te komen.
Als je hond vaak ’s ochtends gal overgeeft, betekent dit meestal dat de maag van de hond te lang leeg is. Als maagzuur en gal zich opbouwen in de lege maag, kan dit voor irritatie zorgen waardoor de hond gal gaat overgeven.

Een enkele keer braken is niet erg. Soms voelt jouw hond zich gewoon even niet zo lekker en gaat dat snel weer over. Bij twijfel is het wel altijd verstandig contact met jouw dierenarts op te nemen voor overleg.

Met deze voedingstip kun je het misselijke gevoel sneller verhelpen en de maag tot rust laten komen:

 • 1 EL gedroogde kamillebloemen (biologisch)
 • 1 TL lijnzaad (heel; biologisch)
 • 50 g cottage cheese (op kamertemperatuur) 
 1. Overgiet de lijnzaad (heel) met 15 TL koud water (ca. 45 ml) en laat dit 30 minuten weken. Af en toe roeren.
 2. De zaadjes uit het slijm zeven en het slijm apart zetten.
 3. Kamille bloemen in een vijzel fijn stampen.
 4. Overgiet de fijngestampte kamille met ca. 150 ml kokend water en laat dit trekken totdat de kamille brei lauwwarm is.
 5. Meng de lijnzaad slijm en de kamille brei door de cottage cheese en geef dit aan je hond.

“Blog van een Balanced DOG”

Iets schrijven over jezelf………ik ben er niet zo van. Ik ben van de doe-dingen, rennen, spelen met de bal en heerlijk plonzen in modderpoelen. En terug in huis mag ik graag een tukje doen of wat chillen, het liefst in de buurt van mijn bazinnetje of baas. Nou ja baas! Sinds ik Josina heb leren kennen noem ik mijn baas gekscherend mijn “huiskok”. Het is weliswaar geen 3-sterrenkok maar ik heb wel het idee dat hij zijn best doet. Maar onder ons gezegd, met zulke uitgewerkte kookinstructies kan het natuurlijk niet misgaan. Alhoewel….anekdotes te over hoe een eitje te splitsen of over het gegoochel met de keukenweegschaal. Wel altijd in mijn voordeel, dat dan weer wel.
Laat ik me effe voorstellen. Zonder arrogant te willen overkomen, ik ben een gele labrador van goede komaf. Ik heb een heuse stamboom en mijn ouders hebben menig prijs gewonnen. Op jonge leeftijd ben ik uit huis gegaan en bij een best aardig stel gaan wonen. Ze houden gelukkig ook van het buiten zijn. Bos, strand & zee, vaak naar de natuurplassen en anders lekker raggen in de tuin. Daar kan ik de ganse dag mijn heerlijke gang gaan en door onder andere de veengrond verander ik met plezier in een zwárte labrador. Daardoor hadden ze vast niet in de gaten dat mijn huid in de zomer van 2016 zwart aan het verkleuren was. Mijn dikke haardos werd allengs dunner en mijn trotse pluimstaart veranderde in een pierige staak. Niets ten nadele van de Hazewindhond, maar met zo’n staart wil ik niet gezien worden.

In 2017 kreeg ik ook nog eens rare schubbige plekken over heel mijn lijf. Wij naar de dokter en dat was het begin van een nare tijd. Een pilletje hier, een zalfje daar en uit met de pret was het met mijn heerlijke brokken. Nooit meer op jacht naar de brokken die verstopt werden rondom het huis, geen spelletjes met kantelflessen, geen snacks als ik een karweitje deed en geen tussendoortjes. Gelukkig had ik geen jeuk maar dat het leven er leuker op was geworden? Aardige vent die dokter hoor, maar beter maken lukte hem niet en zo kwam ik bij de dermatoloog. In een soort ziekenhuisje waar ik bijna 2 jaar geregeld bleef komen.
De pilletjes werden almaar groter, de zalfjes almaar sterker en toen moest ik ook nog eens om de zoveel dagen in bad met een speciaal shampootje. Toen kwam ik echt even in een dip, naast de staart van een Hazewindhond had ik plots ook het showleven van een Koningspoedel. En toen ik van alle pillen ook nog eens last van mijn maag ging krijgen was ik er behoorlijk klaar mee. Ik kreeg mijn baasjes zover dat ze de pillen voor mij lieten staan maar minder blij was ik met hun acties daarna. Ze gingen zelf maaltijden voor mij bereiden. Niet gehinderd door kookkunst en kennis van noodzakelijke ingrediënten brouwden zij de meest obscure papjes en sudderpotjes. Als ik nu nog wel eens terugdenk aan mijn rantsoen van linzen en kikkererwten begin ik spontaan te kokhalzen. Ik heb niets tegen vegetariërs maar dan moeten ze wel smákelijk kunnen koken. En laten mijn baasjes dat nou net niet kunnen.

Er zat maar een ding op voor me; ik ging een beetje hangerig doen, ging nog meer verharen, maakte mijn oorranden zwart, kortom ik ging in verzet! Ander eten prima, maar dan wel smakelijk en vooral gezonder.
Nou, die boodschap kwam over. Mijn baas ging op zoek naar een oplossing, ging grasduinen op het internet en vele sites en mailtjes later kwam CaniBalance op ons pad. Vanaf toen werd het leven echt weer leuker. Een uitgebreide intake volgde en stap voor stap leerde Josina mijn baas koken met heerlijke liflafjes en gezonde ingrediënten. En er kwam weer een lekker stukje vlees op tafel. Josina deed geen beloftes en gaf ronduit aan zeker 3 maanden uit te trekken voor mogelijk eerste resultaat. Geduld hebben en niet schromen om tussentijds advies te vragen was de strenge en tegelijk vriendelijke boodschap. En mijn eigenwijze baas?
Die gehoorzaamde! Zo braaf had ik hem nog nooit meegemaakt.

Nu zijn we 6 maanden verder en ik zit letterlijk en figuurlijk beter in mijn velletje.

Af en toe heb ik een terugval, dan zijn mijn gehoorgangen en bekranden onrustig en verlies ik meer haar. Maar de terugvallen zijn korter van duur en mijn herstel gaat veel sneller. Ik ben er van overtuigd dat ik met de voorgeschreven voeding en toevoegingen in ieder geval een gezonde basis heb. Kortom, ik kan weer tegen een stootje en dat zonder zware pillen en die malle haarwatertjes. Mijn vacht is voller en met mijn staart kan ik weer trotser kwispelen. Af en toe een onrustig huidplekje neem ik voor lief. We hebben allemaal wel eens een bad hairday, toch? Mijn baas drukt zich altijd wat simpeler uit en scoort me op een 7 en soms zelfs op een 8-. En dan te bedenken dat ik van een 4 af kom. Nu mijn “huiskok” achter het fornuis zien te houden maar dat zal wel lukken. Ik ga gewoon weer zijn sleutels zoeken of zijn handschoenen halen en wandel wat vaker mee in zijn tempo! Gewoon belonen zo’n baas, dat werkt het best.
Ik heb nooit de ambitie gehad om model te worden en tentoonstellingen daar hou ik niet van. Maar een beetje ijdel ben ik wel, dus mijn haar moet een beetje goed blijven zitten. En verder wil ik vooral veel spelen, lekker ravotten, wandelen en zorgeloos blijven plonzen in modderpoelen. En dan daarna lekker ongegeneerd mijn vacht uitschudden.

Dat kan weer, I’m in Balance! 

Recept trainingssnoepjes

De gezonde beloningssnoepjes uit de bakmat. Lekker en simpel!

Wat heb je nodig?

 • Bakmat van silicone (mijn tip: Collory Bakmat)
 • 190 gram babyvoeding naar keuze (mijn tip: AH Biologisch Spinazie en pastinaak met kip)
 • 150 gram Cottage Cheese (Hüttenkäse)
 • 125 gram boekweitmeel
 • 125 gram aardappelzetmeel
 • 4 (biologische) eieren

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 140°C.
Meng alle ingrediënten tot een glad deeg. Verdeel de massa met een deegschraper op de bakmat en bak ongeveer 35-40 minuten. Laat de snoepjes in de bakmat afkoelen.
De koekjes vallen nu gemakkelijk uit de mat.


De beloningssnoepjes mogen niet in luchtdichte containers worden bewaard. Anders kan het restvocht niet ontsnappen en zullen de hondenkoekjes sneller bederven en moeten ze worden weggegooid. Bewaar de snoepjes bijvoorbeeld in een glazen pot zonder deksel op een donkere en droge plaats.

3 tips voor een gezonde en glanzende hondenvacht

De lente is in aantocht en wanneer de temperaturen beginnen te stijgen, zal je hond meer haar gaan verliezen. Tijdens het overschakelen naar de zomervacht neemt het haarverlies toe en is je hond in de rui. De dikke wintervacht maakt plaats voor een dunnere vacht met een ademende bovenvacht.
Veel honden verharen probleemloos, maar het komt ook regelmatig voor dat honden hier meer moeite mee hebben en maanden bezig zijn om door de rui heen te komen. Het verharen kost je hond ook energie en het komt vaak voor dat je hond hierdoor in deze periode wat minder energiek en fit is en vatbaarder voor kwaaltjes.
Gelukkig zijn er een aantal simpele maatregelen die je kunt nemen om je hond te helpen.

Voedingsstoffen voor een glanzende vacht en gezonde huid

B-vitaminen
Ooit werd er gedacht dat er maar één vitamine B was, maar deze bleek uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. Er zijn maar liefst 8 verschillende B-vitamines en die kregen allemaal een ander cijfer:
B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine, nicotinezuur, nicotinamide), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B8 (biotine), B11 (foliumzuur) en B12 (cobalamine). Deze 8 B-vitaminen vormen een hecht team en zijn deels van elkaar afhankelijk om hun gunstige invloed uit te kunnen oefenen in het hondenlichaam.

B-vitamines, in voeding aanwezig in onder meer vlees, volkoren granen, fruit, groenten, ei en zuivel, hebben een grote reeks effecten en zijn van belang voor de normale functie, ontwikkeling en onderhoud van het hondenlichaam. Vrijwel alle vitaminen uit de B-groep zijn voor gezonde haren belangrijk. Vooral vitamine B3 (niacine / nicotinezuur), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine) en B8 (biotine) zijn essentieel voor de haargroei, doordat ze een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling in de haarwortels.
De wateroplosbare vitamines worden in beperkte mate in het hondenlichaam opgeslagen; dagelijkse inname van voldoende hoeveelheden van deze vitamines is daarom belangrijk.

Tip 1
Geef jouw hond wat extra B-vitaminen! Het toevoegen van een Vitamine Bcomplex aan het rantsoen van jouw hond zorgt voor een gezonde huid en vacht en ondersteunt de goede werking van de stofwisseling en het zenuwstelsel.
Daarnaast kun je ook wekelijks 1 tot 2 rauwe eidooiers (het liefst biologisch) toevoegen aan de voeding van jouw hond, want in de eidooier zit onder andere vitamine B2, B5, Biotine en B12.


Zink
Zink is één van de belangrijkste spoorelementen en speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem, wondgenezing, de reproductie, groei en ontwikkeling, bloedstolling, de functie van de schildklierhormoon en insuline.
Het sporenelement zink heeft verschillende functies met betrekking tot de haren. Niet alleen is het verantwoordelijk voor de regeneratie van de haarcellen, ook zorgt het ervoor dat de haren sneller groeien. Zink speelt een rol bij de vorming van keratine en beschermt de haarwortels tegen ontstekingen. Bovendien wordt zink bij de collageenontwikkeling gebruikt, die voor het bindweefsel zorgt waarin de haarwortels zich bevinden.

Het hondenlichaam heeft geen opslagmogelijkheden voor zink en daarom is een dagelijks toereikende inname belangrijk. Rood vlees, lever en in iets mindere mate gevogelte, vis, kaas (vnl. Edammer en Goudse kaas), noten en zaden zijn goede natuurlijke zinkbronnen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink voor de gezonde volwassen hond is ca. 1 mg/kg lichaamsgewicht per dag*.
Langharige honden hebben tijdens de rui een verhoogde behoefte aan zink en enkele rassen waaronder de Siberische Husky, kunnen problemen hebben met de opname van zink uit de voeding (zink-responsieve dermatose).

Tip 2
Krijgt jouw hond een zelf samengesteld dieet, bijvoorbeeld KVV (zonder premix) of BARF, dan kunnen supplementen afgestemd op de individuele behoefte van de hond een noodzakelijke aanvulling zijn. Op die manier voorkom je tekorten aan zink en andere belangrijke vitaminen en mineralen.
Sesamzaad, pompoenzaad en zonnebloempitten zijn rijk aan zink en een gezonde toevoeging aan het rantsoen van jouw hond. Voor een optimale verteerbaarheid kun je met een (elektrische) koffiemolen de zaden gemakkelijk vermalen en vermengen met het eten.

* Univ.-Prof. Dr. Jürgen Zentek: “Ernährung des Hundes”


Essentiële vetzuren
Essentiële vetzuren zijn van belang voor een optimale gezondheid, maar het hondenlichaam kan ze niet zelf aanmaken. Het is dan ook belangrijk dat honden deze vetzuren voldoende met de voeding binnenkrijgen. Tot deze groep van essentiële vetzuren behoort het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) en het omega-6-vetzuur linolzuur (LA). Andere belangrijke omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA en DHA staan vooral bekend als visvetzuren.
Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen die weer uit algen. Honden kunnen wel zelf EPA en DHA aanmaken uit ALA, maar dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. Het is dus efficiënter direct EPA en DHA op te nemen uit vis(olie).

Wat bijna nog belangrijker is voor de gezondheid van je hond dan de hoeveelheid vetzuren, is de verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze moet in balans zijn. Omega-6 vetzuren zijn in het algemeen rijkelijk aanwezig in de voeding. Wist jij dat het biologische vlees van runderen die gras eten 20 maal meer gezonde omega-3 dan ongezonde omega 6 verzuren bevat en het vlees van niet-grazende koeien 15 tot 40 keer meer omega-6 dan omega-3 vetzuren? (Bron: De voedselzandloper, 2013) Zij krijgen vaak maïs en soja in plaats van gras en andere gewassen.

De verhouding van omega-6-vetzuren : omega-3-vetzuren ligt al snel rond 20:1.
De meest optimale verhouding omega-6 vetzuren: omega-3 vetzuren is echter maximaal 4:1.

Tekorten aan essentiële vetzuren zijn het duidelijkst waarneembaar ter hoogte van de huid en zorgen voor een vertraagde wondheling, een droge en doffe vacht, kale plekken, schilferige huid en een verandering in het vetlaagje op de huid.

Een nadeel van onverzadigde vetzuren is dat ze buitengewoon gevoelig zijn voor oxidatie. Om deze reden zijn veel Omega 3-oliën vaak maar beperkt houdbaar. Bedorven olie in het voer kan juist ontstekingen in het lichaam doen toenemen!
Kies daarom een olie verpakt in een kleine donkere (liefst glazen) fles. De olie moet na opening altijd goed afgesloten in de koelkast worden bewaard en in 8 weken worden verbruikt.

Zalmolie
Zalmolie wordt veel gegeven om verharen, problemen met de gewrichten of een droge huid en schilfers te voorkomen. Maar goedkope geraffineerde zalmolie van gekweekte zalm kan restanten van medicijnen bevatten en kunnen er verontreinigingen optreden in de zalm als gevolg van verontreinigd voer en giftige zware metalen doordat de oceanen flink verontreinigd zijn. Daarnaast bevat kweekzalm een minder ideale omega 3/6-verhouding.

TIP 3
Wilde vette vis, zoals haring, sardientjes, ansjovis, zalm of makreel, is een hele goede bron van EPA en DHA. Maar vergewis je van de kwaliteit van de visolie en of de visolie afkomstig is uit duurzame en volledig traceerbare visserij.
Geef visolie bij voorkeur in een kuur van 6 weken en afwisselend met bijvoorbeeld (koude persing) plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, hennepzaadolie of tarwekiemolie.
Afhankelijk van het gewicht van de hond kun je i.p.v. visolie wekelijks een blikje sardientjes in water geven.

Update voer-analyse januari

Inmiddels heb ik contact gehad met de klantenservice van Raw4Dogs omtrent mijn vragen over het jodium-gehalte van de zeewier en de toegevoegde vitamines en mineralen.
Ik ben blij verrast door de openheid van Raw4Dogs, het aangename contact en de uitgebreide informatie die ik heb ontvangen en die ik hier graag met jullie wil delen.


Heb jij de vorige analyse gemist? Lees het bericht dan hier:

Voer-Analyse januari 2020

Bij deze Voer-Analyse ga ik uit van een gezonde hond met een gemiddelde energiebehoefte. Er wordt in deze Voer-Analyse geen rekening gehouden met additioneel gevoerde snacks, beloningsbrokjes en supplementen.Ik gebruik voor deze analyse de analytische bestanddelen en nutritionele toevoegingsmiddelen (= lijst van toevoegingen) die op het etiket staan of die ik op de website van … Meer lezen over Voer-Analyse januari 2020

Mijn vragen werden direct doorgestuurd aan de nutritioniste die verantwoordelijk is voor de recepten en kwaliteit van de R4D producten. Hierbij het antwoord van R4D op het jodium-gehalte van de zeewier:

Het jodium gehalte van ons zeewier is 0.8mg/kg volgens de spec.
Dus 8 mg/100g 5gram zeewier in 500gram R4D dus 0,08*5=0,4g Jodium = 400mcg/dag
Ter aanvulling: Er zijn heel veel soorten zeewier. Helaas kan je niet alle soorten over een kam scheren. Wij gebruiken biologisch knotswier (ASCOPHYLLUM NODOSUM) deze heeft volgens haar site 69mg/100g dus dan zouden we nog hoger uit komen. Wel is het zo dat drogen zorgt dat er veel jodium verloren gaat. Ook zegt de site die zij gebruikt zelf het volgende: Het jodium gehalte neemt overigens snel af bij blootstelling aan (vochtige) lucht of water. Dit heeft dus ook effect in het product. Want vlees is vochtig.

Ook op mijn vraag over de samenstelling van de ‘vitaminen en mineralen mix’ heb ik een antwoord gehad. Om concurrentieredenen kan R4D de exacte samenstelling niet zo in zijn geheel vrijgeven, maar de informatie die ze wél konden geven is voor mij voldoende.
In mijn mail aan R4D gaf ik namelijk aan dat ik in de voeding een bron mis voor vitamine A, vitamine D, vitamine E en een aantal B vitamines. Ook wou ik zeker weten dat zink, koper en mangaan in de juiste hoeveelheid aanwezig is.
Hierbij het antwoord van Raw4Dogs:

Ik kreeg van mijn collega te horen dat deze vitamines en de gehaltes op de verpakking staan (hetgeen dat wij toevoegen). Wat we toevoegen is ook weer gebaseerd op de analyses die we doen (en dus de gehaltes die erin zitten). Bepaalde B (met name B1, B4 en B12) vitamines halen bijvoorbeeld bij lange na einde THT niet door de achteruitgang door het vries/bewaarproces. Natuurlijke vitamines zijn namelijk niet stabiel genoeg, vandaar dat deze altijd gesupplementeerd moeten worden in rauwe voeding.

Dit betreft het label van de “Chicken” mix, maar ik ga er van uit dat deze
toevoegingsmiddelen ook worden gebruikt in de “Beef & Chicken” mix.

Dit zijn de B vitamines die door R4D worden toegevoegd aan de rauwe vlees voeding:

 • Vit. B1 Thiamine mononitraat
 • Vit. B2 Riboflavine                                 
 • Vit. B3 Niacine (3a315)                        
 • Pantotheenzuur, (Calcium-D pantothenaat)
 • Vit. B6 Pyridoxine (3a831)                 
 • Vit. B12 Cyanocobalamine                 
 • Biotine (3a880)                                         
 • Vit. B4 Choline Chloride (3a890)        
 • Vit. B9 Foliumzuur (3a316)

Mineralen (update)

We zien nu dat de mineralen ijzer, koper, zink, mangaan en ook het jodium-gehalte in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn in de voeding. Ik heb niet voldoende informatie om het magnesium gehalte te beoordelen maar ik neem aan dat dit door R4D zelf wordt geanalyseerd en dus voldoende aanwezig is in de voeding.
Wil je toch nog natuurlijke bronnen van magnesium toevoegen aan het rantsoen, dan zou je de voeding aan kunnen vullen met havermout, quinoa, tarwezemelen, pompoenpitten en biergist.

Ook natrium, kalium en chloride zouden voldoende aanwezig moeten zijn.

Vitaminen (update)

Door de toevoegingen van R4D aan de voeding zijn de vetoplosbare vitamines A, D en E in de juiste hoeveelheid aanwezig.
De wateroplosbare B vitamines zijn volgens R4D ook allemaal toegevoegd aan de mix en ik vertrouw er op dat deze daarom in voldoende mate aanwezig zijn.


Met de aanvullende informatie krijg ik al een geheel andere uitslag van de voer-analyse en durf ik nu ook te zeggen dat dit inderdaad een complete KVV voeding betreft.
Enkel het hoge calcium gehalte blijft een punt van aandacht en het is zeker aan te raden, vooral bij oudere honden, om 1 keer per jaar een bloed- en urineonderzoek te laten doen om eventuele gezondheidsklachten uit te sluiten of op tijd op te sporen.
Het advies om verschillende soorten af te wisselen blijft bestaan, maar je kunt wel binnen het merk blijven. Dit is zeker een voordeel als jouw hond goed reageert op de voeding van Raw4Dogs en je daarom niet over wilt stappen op een ander merk.


Rantsoen controle en optimalisatie

Ik kan ook voor jou controleren of het door jou gevoerde rantsoen het volledige nutriëntenaanbod biedt zodat er op (lange) termijn geen overmaat of tekorten van nutriënten kunnen ontstaan. Zo kunnen eventuele voedingsfouten worden gedetecteerd en geoptimaliseerd.
Van pup tot senior, ik kan jou vertellen of het door jou gekozen (commerciële) hondenvoer voor jouw hond geschikt is.

Zo nodig geef ik advies voor de juiste aanvulling voor een complete en gebalanceerde voeding om jouw hond in zijn dagelijkse behoefte te voorzien. Past de huidige voeding niet bij jouw hond dan help ik jou uit te zoeken wat een geschikte voeding is, welke merken aan de juiste criteria voldoen en passen bij jouw wensen en mogelijkheden.

www.canibalance.nl


Aansprakelijkheid
CaniBalance is niet aansprakelijk voor de gevolgen van misinterpretatie van de informatie van deze Voer-Analyse. Alle informatie over de analytische bestanddelen en toevoegingen zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden en kunnen een bezoekje aan de dierenarts niet vervangen. Aanbevelingen van CaniBalance dienen enkel gezien te worden als richtlijnen en kunnen niet bekeken worden als even geschikt voor alle honden.

Voer-Analyse januari 2020

Bij deze Voer-Analyse ga ik uit van een gezonde hond met een gemiddelde energiebehoefte. Er wordt in deze Voer-Analyse geen rekening gehouden met additioneel gevoerde snacks, beloningsbrokjes en supplementen.
Ik gebruik voor deze analyse de analytische bestanddelen en nutritionele toevoegingsmiddelen (= lijst van toevoegingen) die op het etiket staan of die ik op de website van de fabrikant kan vinden.

Nog even ter info: de analyse data zijn in het Duits omdat ik mijn opleiding in Duitsland heb gevolgd en met een Duits computerprogramma werk.


Voer-Analyse uitslag

De keuze is deze maand gevallen op Raw4Dogs Beef & Chicken – de gevoerde KVV variant van Hanneke Stubbe.

Samenstelling & Analyse


De gegevens van de hond en de hoeveelheid voer:

 • Koningspoedel met een gewicht van 25 kg
 • Reu / gecastreerd
 • 9 jaar oud
 • 500 g Raw4Dogs Beef & Chicken / dag

Energie – Ruw eiwit – Vetgehalte

Dagelijkse behoefte aan energie: 1.062 kcal – gevoerde hoeveelheid: 920 kcal

Hier kunnen wij zien dat de gevoerde hoeveelheid KVV voldoende energie en eiwit levert. Het vetgehalte zit met 374% aan de hoge kant maar is prima, zolang de hond gezond is en bijvoorbeeld geen problemen heeft met de alvleesklier (pancreas).
Met de informatie die beschikbaar is op het etiket kan ik in deze KVV het linolzuur, alfa-linoleenzuur en EPA/DHA gehalte niet beoordelen.


Mineralen

We zien een calcium en fosfor overschot in dit rantsoen. Voor een volwassen hond is de dagelijkse inname van 54,66 mg calcium en 42,04 mg fosfor per kg * voldoende om in de behoefte te voorzien. Voor deze hond betekent dat een dagelijkse inname van 1453,4 mg calcium en 1090,1 mg fosfor. Daadwerkelijk zitten wij nu op een inname van 4000 mg calcium en 2000 mg fosfor per dag. Het advies is echter om volwassen honden niet meer dan de dubbele aanbevolen hoeveelheid calcium en fosfor te voeren.**
Het overschot aan calcium zou een belemmerende invloed op de opname van magnesium, zink en koper kunnen hebben en dus moeten deze micronutriënten bij voorkeur in ruim voldoende mate aanwezig zijn in deze voeding.
Ook kan ik niet met zekerheid zeggen of de calciumbron in deze KVV enkel het toegevoegde bot is, of dat er ook gebruik wordt gemaakt van een calciumsupplement in de ‘vitaminen en mineralen mix’.

Een optimale calcium-fosfor verhouding in hondenvoeding is 1,3 – 2:1 ** De verhouding in deze KVV is 2:1. De ratio is nog goed maar ligt aan de bovengrens.

Alle andere mineralen kan ik met de beschikbare informatie op het etiket niet bepalen. Er staat dus wel dat er gebruik wordt gemaakt van een ‘vitaminen en mineralen mix’, maar wat er precies is aan toegevoegd kan ik zo niet zien.

* NRC (National Research Council)
** Prof. Dr. med. Jürgen Zentek “Ernährung des Hundes”


Vitaminen

Wat betreft de vitaminen is het voor mij ook hier niet mogelijk om de waardes te bepalen. Ik kan geen informatie vinden over de toegevoegde vitamines aan deze KVV.

Conclusie

Zoals men kan zien is een analyse van deze KVV met de beschikbaar gestelde informatie op het etiket en de website van de producent niet mogelijk.
Om toch wat meer informatie te verkrijgen heb ik geprobeerd de in de samenstelling vermelde ingrediënten op te splitsen en in het analyse-programma in te voeren.
Op de website van Raw4Dogs staat dat de ingrediëntenlijst volledig transparant is, maar toch loop ik tegen een aantal problemen aan en is de exacte analyse niet mogelijk:

 1. Volgens de producent zit er 45% rund in, samengesteld uit bevleesde tongbotjes, runderpens en runderhart. Maar hoeveel er van elk ingrediënt in zit, dat kan ik niet zien. Mijn voorkeur heeft dus een open declaratie waarin duidelijk wordt verteld wat de hoeveelheid is van de desbetreffende grondstoffen. Voorbeeld: 45% rund (25% bevleesde tongbotjes, 10% runderpens, 10% runderhart)
 2. Kip 43% (bevleesde kippenrug): ik heb geen informatie over de verhouding van vlees, vet en bot; met bevleesde botten is dit altijd een punt van aandacht en kan men enkel een inschatting maken.
 3. Groentemix 10% (bloemkool, wortel, spinazie) – ook hier zou het fijn zijn als de specificatie meer duidelijkheid zou geven, bijvoorbeeld 4% bloemkool, 4% wortel, 2% spinazie. Maar omdat de exacte hoeveelheid groente weinig invloed heeft op de uitslag van de analyse, kan ik hier zelf een keuze in maken.
 4. Zeewier 1%: in 500 gram KVV zit dus 5 gram zeewier. Zeewier is een jodium-rijk voedingsmiddel. Jodium is vooral bekend vanwege de rol bij de vorming van het schildklierhormoon. Jodium is onderdeel van de schildkierhormonen T3 en T4. De schildklier beïnvloedt met deze hormonen de energiehuishouding en het basaalmetabolisme (grondstofwisseling in rust) en is regulator van het lichaamsgewicht. Jodium is eveneens van belang voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, de eiwitsynthese, de vetstofwisseling en de koolhydraatstofwisseling.
  Het is daarom ook voor onze honden belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen.
  Zeewier is een natuurproduct en kan sterk variëren in de hoeveelheid jodium en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit (meer informatie: https://www.zeewierwijzer.nl/zeewier/zeewier-voeding/voedingswaarden.html).
  Teveel jodium is schadelijk, en men zit al snel aan de aanvaardbare dagdosis van 15 mcg per kg lichaamsgewicht**. Een chronische overdosering van jodium kan een verhoogde productie van thyroxine (T4) veroorzaken. Thyroxine is een belangrijk hormoon wat er voor zorgt dat allerlei stofwisselings-processen op de juiste manier verlopen. Wanneer er te veel thyroxine geproduceerd wordt, kan dat leiden tot een versnelde stofwisseling met allerlei gevolgen. De symptomen kunnen zijn: gewichtsverlies ondanks enorme eetlust, veel drinken, veel plassen, hyperactiviteit, rusteloosheid, verhoging van de hartfrequentie en spijsverteringsklachten als diarree.
  Als ik uitga van een jodiumgehalte van ca. 38mg/100g, dan is de dagelijkse toevoer van jodium (uit zeewier) ca. 1911,3 mcg bij een behoefte van 319,8 mcg/dag! (conform NRC)
 5. Vitaminen en mineralen mix: geen enkele informatie beschikbaar.
 6. Cranberry: 0,01% = 0,05 gram in 500 gram KVV. Deze hoeveelheid telt absoluut niet mee in de analyse!

** Prof. Dr. med. Jürgen Zentek “Ernährung des Hundes”


Ik heb inmiddels een e-mail verstuurd aan Raw4Dogs met de vraag of ik meer informatie kan ontvangen over de samenstelling van de ‘vitaminen en mineralen mix’ en het jodiumgehalte van de gebruikte zeewier. Ik kan nu namelijk niet zeggen of deze KVV voeding ook daadwerkelijk een complete voeding is.
Mijn advies zou zijn om naast dit merk ook andere merken te gaan voeren met andere samenstellingen. Door te variëren met verschillende voedingsmiddelen, kun je de opname van bepaalde voedingsstoffen verhogen. Elk voedingsmiddel heeft namelijk een eigen unieke samenstelling van macro- en micronutriënten.
Ook het toevoegen van een extra bron van verteerbare en niet-verteerbare vezels kunnen een positieve bijdrage leveren aan de (darm)gezondheid van de hond; denk hierbij bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte groentemix en gekookte havermout.

Toch kan de behoefte aan voedingsstoffen lang niet altijd afgedekt worden met voeding alleen. Ook zorgen chronische klachten, ontstekingen, medicijngebruik of ziekte voor een grotere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Het hondenlichaam heeft dan veel meer voedingsstoffen nodig om herstelwerkzaamheden uit te voeren.
Als je tekorten wilt voorkomen en daarmee de gezondheid van de hond wilt optimaliseren, dan kunnen goede en hoogwaardige supplementen een positieve aanvulling zijn op het rantsoen.


Rantsoen controle en optimalisatie

Ik kan ook voor jou controleren of het door jou gevoerde rantsoen het volledige nutriëntenaanbod biedt zodat er op (lange) termijn geen overmaat of tekorten van nutriënten kunnen ontstaan. Zo kunnen eventuele voedingsfouten worden gedetecteerd en geoptimaliseerd.
Van pup tot senior, ik kan jou vertellen of het door jou gekozen (commerciële) hondenvoer voor jouw hond geschikt is.

Zo nodig geef ik advies voor de juiste aanvulling voor een complete en gebalanceerde voeding om jouw hond in zijn dagelijkse behoefte te voorzien. Past de huidige voeding niet bij jouw hond dan help ik jou uit te zoeken wat een geschikte voeding is, welke merken aan de juiste criteria voldoen en passen bij jouw wensen en mogelijkheden.

www.canibalance.nl


Aansprakelijkheid
CaniBalance is niet aansprakelijk voor de gevolgen van misinterpretatie van de informatie van deze Voer-Analyse. Alle informatie over de analytische bestanddelen en toevoegingen zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden en kunnen een bezoekje aan de dierenarts niet vervangen. Aanbevelingen van CaniBalance dienen enkel gezien te worden als richtlijnen en kunnen niet bekeken worden als even geschikt voor alle honden.