Waarom géén bench te gebruiken voor je hond…

Een hond heeft geen bench nodig! De enige reden waarom een bench nuttig kan zijn is om je hond in te vervoeren.

Honden leven niet in holen zoals vossen of dassen. Als we kijken naar hoe honden met elkaar samenleven, dan zien we dat ze ruimte nodig hebben om vrij te kunnen bewegen. Om een gezond leven te kunnen leiden is het voor honden noodzakelijk dat ze in balans blijven. Het gebruik van een bench verstoort deze balans, wat mogelijk kan leiden tot gedragsproblemen.


Hygiëne
Honden zijn erg schone dieren. Ze houden hun directe leefomgeving zo schoon mogelijk. Maar voor honden die in een huis met mensen leven is dat niet zo eenvoudig. Ze zijn altijd afhankelijk van een eigenaar die ze naar buiten moet laten als die daar de tijd voor heeft. Honden die bij mensen leven zijn de enige dieren op aarde die niet kunnen gaan wanneer ze moeten! Dit betekent dat een hond moet leren dat hij van ons afhankelijk is om zijn behoefte te kunnen doen. Voor pups is dit heel moeilijk, als een pup moet, dan moet hij nú! Een hond in een bench doet alles om zijn bed schoon te houden. Maar als je hond moet plassen en er niet uit kan zal hij erg gestrest raken en niet meer kunnen slapen.


Temperatuur
Voor honden is het moeilijker dan voor ons mensen om de juiste lichaamstemperatuur te behouden. Ze hebben hun omgeving nodig om af te koelen of op te warmen. Wanneer een hond het te warm krijgt, kan hij afkoelen door te hijgen. Maar alleen als de omgeving koel genoeg is. Wanneer een hond het te koud heeft kan hij zich opwarmen door te bewegen en te bibberen of door een warmere plaats te zoeken. Als dit niet mogelijk is zal dit voor een grote hoeveelheid stress zorgen en uiteindelijk kan een hond in shock of onderkoeld raken.


Slaap
Honden slapen polyfasisch. Ze slapen even, staan op en lopen rond, zoeken naar voedsel of drinken wat, spelen even en zoeken vervolgens een andere plaats om verder te slapen. Dit is voor honden de enige manier om goed te kunnen slapen! Dit is onmogelijk wanneer een hond opgesloten zit in een bench.


Ruimte
Voor een goede slaap is het voor honden noodzakelijk om plat of gestrekt te kunnen liggen zodat ze in REM slaap (dromen) komen. Tijdens het dromen heeft de hond een veilige ervaring met mogelijke gebeurtenissen die de hersenen voorbereiden op gebeurtenissen in de toekomst. Dit is niet mogelijk in een kleine bench.


Veiligheid
Hoewel een bench vaak wordt gebruikt voor de veiligheid, is het niet de veiligheid van de hond die hier voorop staat. Meestal wordt een bench gebruikt om de omgeving veilig te houden voor de hond. Honden voelen zich niet veiliger in een bench, juist het tegenovergestelde is waar, ze voelen zich gefrustreerd, soms zelfs claustrofobisch! Een bench kan de angst van een hond versterken in een situatie omdat de hond niet de keuze heeft om weg te gaan. Er is ook een kans op lichamelijk letsel door het tekort aan bewegingsvrijheid.


Sociaal
Alleen zijn is voor honden heel onnatuurlijk. Als ze zelf een keuze hadden zouden ze nooit alleen zijn! Honden zijn heel sociale dieren en hebben gezelschap nodig. Het is echter niet mogelijk om je hond altijd met je mee te nemen, het is dus belangrijk je hond te leren dat even alleen zijn niet erg is. Zo lang een hond niet alleen kan zijn, moet hij niet alleen gelaten worden. Zoek een honden oppas of breng je hond naar iemand toe die op hem kan passen als je niet thuis bent.


Een bench wordt vaak tegelijk met de pup aangeschaft. Omdat het veiliger zou zijn, omdat je pup dan sneller zindelijk zou worden of beter alleen zou leren zijn. Maar niets is minder waar, een bench kan juist voor veel problemen zorgen. De bench wordt van oorsprong alleen gebruikt om dieren in te vervoeren. Een andere reden zou er dan ook niet moeten zijn om een bench te gebruiken.

Tekst: Lisette Somhorst | DogCompass

4 gedachtes over “Waarom géén bench te gebruiken voor je hond…

 1. paracelsus zegt:

  Ben het niet akkoord met je denkwijze wat betreft een bench. Deze ruimte zal de hond ervaren als plaats wat helemaal alleen van hem/haar is, een veilige plek waar het nooit zal worden gestoord.
  Maar daar ligt dus juist het probleem, mensen kennen niet de behoeften van een hond en zijn noden aan alleen zijn om alles te verwerken na opgedane impressies.

  Like

  • Maria zegt:

   Ik ben het er wel mee eens! Mensen denken vaak dat een bench het nabootsen is van de natuurlijke omgeving van een wolf. De jongen worden toch in een hol geboren en hebben daar een veilige plek? Dat klopt, maar het hol is nooit afgesloten. Met ongeveer een week of 10 gaan ze het hol uit en kunnen zelf kiezen om daar weer naar toe terug te gaan. Laat dat nu net de leeftijd zijn dat de meeste pups bij hun baasje thuis komen! Dan krijgen de pups een bench-training en als dat goed gaat, gaat het deurtje dicht. Veiligheid voor de pup? Nee, het is voor het baasje makkelijk! Alle dagen en nachten, als baasje bij je pup blijven is wel een natuurlijk gedrag voor een pup. Wolven doen dat ook voor hun jongen. Zelfs als mama wolf op jacht gaat, zijn er altijd oppaswolven in de buurt van de jongen. Geef een pup de ruimte om zelf een plaats te kiezen waar hij wil slapen of rusten op de dag. Stoor hem dan ook niet. Zorg dat de omgeving zodanig is, dat je pup niets kapot kan maken.
   De nachtelijke problemen kunnen opgelost worden, door een puppy-ren, die heel veel meer ruimte heeft dan een Bench, op je slaapkamer te zetten, naast je bed. Dát geeft vertrouwen! De jongen van een wolf zijn ook in de nacht niet alleen. 2 x per nacht de wekker zetten om je pup te laten plassen. Dan is je pup erg snel zindelijk.
   Ik heb op deze manier 5 pups groot gebracht en heb maar 1 x schade aan een stoelpoot gehad. Veel werk en opletten op deze manier? Ja, maar wel honden die nooit opgesloten zijn geweest!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.