Voer-Analyse januari 2020

Bij deze Voer-Analyse ga ik uit van een gezonde hond met een gemiddelde energiebehoefte. Er wordt in deze Voer-Analyse geen rekening gehouden met additioneel gevoerde snacks, beloningsbrokjes en supplementen.
Ik gebruik voor deze analyse de analytische bestanddelen en nutritionele toevoegingsmiddelen (= lijst van toevoegingen) die op het etiket staan of die ik op de website van de fabrikant kan vinden.

Nog even ter info: de analyse data zijn in het Duits omdat ik mijn opleiding in Duitsland heb gevolgd en met een Duits computerprogramma werk.


Voer-Analyse uitslag

De keuze is deze maand gevallen op Raw4Dogs Beef & Chicken – de gevoerde KVV variant van Hanneke Stubbe.

Samenstelling & Analyse


De gegevens van de hond en de hoeveelheid voer:

 • Koningspoedel met een gewicht van 25 kg
 • Reu / gecastreerd
 • 9 jaar oud
 • 500 g Raw4Dogs Beef & Chicken / dag

Energie – Ruw eiwit – Vetgehalte

Dagelijkse behoefte aan energie: 1.062 kcal – gevoerde hoeveelheid: 920 kcal

Hier kunnen wij zien dat de gevoerde hoeveelheid KVV voldoende energie en eiwit levert. Het vetgehalte zit met 374% aan de hoge kant maar is prima, zolang de hond gezond is en bijvoorbeeld geen problemen heeft met de alvleesklier (pancreas).
Met de informatie die beschikbaar is op het etiket kan ik in deze KVV het linolzuur, alfa-linoleenzuur en EPA/DHA gehalte niet beoordelen.


Mineralen

We zien een calcium en fosfor overschot in dit rantsoen. Voor een volwassen hond is de dagelijkse inname van 54,66 mg calcium en 42,04 mg fosfor per kg * voldoende om in de behoefte te voorzien. Voor deze hond betekent dat een dagelijkse inname van 1453,4 mg calcium en 1090,1 mg fosfor. Daadwerkelijk zitten wij nu op een inname van 4000 mg calcium en 2000 mg fosfor per dag. Het advies is echter om volwassen honden niet meer dan de dubbele aanbevolen hoeveelheid calcium en fosfor te voeren.**
Het overschot aan calcium zou een belemmerende invloed op de opname van magnesium, zink en koper kunnen hebben en dus moeten deze micronutriënten bij voorkeur in ruim voldoende mate aanwezig zijn in deze voeding.
Ook kan ik niet met zekerheid zeggen of de calciumbron in deze KVV enkel het toegevoegde bot is, of dat er ook gebruik wordt gemaakt van een calciumsupplement in de ‘vitaminen en mineralen mix’.

Een optimale calcium-fosfor verhouding in hondenvoeding is 1,3 – 2:1 ** De verhouding in deze KVV is 2:1. De ratio is nog goed maar ligt aan de bovengrens.

Alle andere mineralen kan ik met de beschikbare informatie op het etiket niet bepalen. Er staat dus wel dat er gebruik wordt gemaakt van een ‘vitaminen en mineralen mix’, maar wat er precies is aan toegevoegd kan ik zo niet zien.

* NRC (National Research Council)
** Prof. Dr. med. Jürgen Zentek “Ernährung des Hundes”


Vitaminen

Wat betreft de vitaminen is het voor mij ook hier niet mogelijk om de waardes te bepalen. Ik kan geen informatie vinden over de toegevoegde vitamines aan deze KVV.

Conclusie

Zoals men kan zien is een analyse van deze KVV met de beschikbaar gestelde informatie op het etiket en de website van de producent niet mogelijk.
Om toch wat meer informatie te verkrijgen heb ik geprobeerd de in de samenstelling vermelde ingrediënten op te splitsen en in het analyse-programma in te voeren.
Op de website van Raw4Dogs staat dat de ingrediëntenlijst volledig transparant is, maar toch loop ik tegen een aantal problemen aan en is de exacte analyse niet mogelijk:

 1. Volgens de producent zit er 45% rund in, samengesteld uit bevleesde tongbotjes, runderpens en runderhart. Maar hoeveel er van elk ingrediënt in zit, dat kan ik niet zien. Mijn voorkeur heeft dus een open declaratie waarin duidelijk wordt verteld wat de hoeveelheid is van de desbetreffende grondstoffen. Voorbeeld: 45% rund (25% bevleesde tongbotjes, 10% runderpens, 10% runderhart)
 2. Kip 43% (bevleesde kippenrug): ik heb geen informatie over de verhouding van vlees, vet en bot; met bevleesde botten is dit altijd een punt van aandacht en kan men enkel een inschatting maken.
 3. Groentemix 10% (bloemkool, wortel, spinazie) – ook hier zou het fijn zijn als de specificatie meer duidelijkheid zou geven, bijvoorbeeld 4% bloemkool, 4% wortel, 2% spinazie. Maar omdat de exacte hoeveelheid groente weinig invloed heeft op de uitslag van de analyse, kan ik hier zelf een keuze in maken.
 4. Zeewier 1%: in 500 gram KVV zit dus 5 gram zeewier. Zeewier is een jodium-rijk voedingsmiddel. Jodium is vooral bekend vanwege de rol bij de vorming van het schildklierhormoon. Jodium is onderdeel van de schildkierhormonen T3 en T4. De schildklier beïnvloedt met deze hormonen de energiehuishouding en het basaalmetabolisme (grondstofwisseling in rust) en is regulator van het lichaamsgewicht. Jodium is eveneens van belang voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, de eiwitsynthese, de vetstofwisseling en de koolhydraatstofwisseling.
  Het is daarom ook voor onze honden belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen.
  Zeewier is een natuurproduct en kan sterk variëren in de hoeveelheid jodium en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit (meer informatie: https://www.zeewierwijzer.nl/zeewier/zeewier-voeding/voedingswaarden.html).
  Teveel jodium is schadelijk, en men zit al snel aan de aanvaardbare dagdosis van 15 mcg per kg lichaamsgewicht**. Een chronische overdosering van jodium kan een verhoogde productie van thyroxine (T4) veroorzaken. Thyroxine is een belangrijk hormoon wat er voor zorgt dat allerlei stofwisselings-processen op de juiste manier verlopen. Wanneer er te veel thyroxine geproduceerd wordt, kan dat leiden tot een versnelde stofwisseling met allerlei gevolgen. De symptomen kunnen zijn: gewichtsverlies ondanks enorme eetlust, veel drinken, veel plassen, hyperactiviteit, rusteloosheid, verhoging van de hartfrequentie en spijsverteringsklachten als diarree.
  Als ik uitga van een jodiumgehalte van ca. 38mg/100g, dan is de dagelijkse toevoer van jodium (uit zeewier) ca. 1911,3 mcg bij een behoefte van 319,8 mcg/dag! (conform NRC)
 5. Vitaminen en mineralen mix: geen enkele informatie beschikbaar.
 6. Cranberry: 0,01% = 0,05 gram in 500 gram KVV. Deze hoeveelheid telt absoluut niet mee in de analyse!

** Prof. Dr. med. Jürgen Zentek “Ernährung des Hundes”


Ik heb inmiddels een e-mail verstuurd aan Raw4Dogs met de vraag of ik meer informatie kan ontvangen over de samenstelling van de ‘vitaminen en mineralen mix’ en het jodiumgehalte van de gebruikte zeewier. Ik kan nu namelijk niet zeggen of deze KVV voeding ook daadwerkelijk een complete voeding is.
Mijn advies zou zijn om naast dit merk ook andere merken te gaan voeren met andere samenstellingen. Door te variëren met verschillende voedingsmiddelen, kun je de opname van bepaalde voedingsstoffen verhogen. Elk voedingsmiddel heeft namelijk een eigen unieke samenstelling van macro- en micronutriënten.
Ook het toevoegen van een extra bron van verteerbare en niet-verteerbare vezels kunnen een positieve bijdrage leveren aan de (darm)gezondheid van de hond; denk hierbij bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte groentemix en gekookte havermout.

Toch kan de behoefte aan voedingsstoffen lang niet altijd afgedekt worden met voeding alleen. Ook zorgen chronische klachten, ontstekingen, medicijngebruik of ziekte voor een grotere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Het hondenlichaam heeft dan veel meer voedingsstoffen nodig om herstelwerkzaamheden uit te voeren.
Als je tekorten wilt voorkomen en daarmee de gezondheid van de hond wilt optimaliseren, dan kunnen goede en hoogwaardige supplementen een positieve aanvulling zijn op het rantsoen.


Rantsoen controle en optimalisatie

Ik kan ook voor jou controleren of het door jou gevoerde rantsoen het volledige nutriëntenaanbod biedt zodat er op (lange) termijn geen overmaat of tekorten van nutriënten kunnen ontstaan. Zo kunnen eventuele voedingsfouten worden gedetecteerd en geoptimaliseerd.
Van pup tot senior, ik kan jou vertellen of het door jou gekozen (commerciële) hondenvoer voor jouw hond geschikt is.

Zo nodig geef ik advies voor de juiste aanvulling voor een complete en gebalanceerde voeding om jouw hond in zijn dagelijkse behoefte te voorzien. Past de huidige voeding niet bij jouw hond dan help ik jou uit te zoeken wat een geschikte voeding is, welke merken aan de juiste criteria voldoen en passen bij jouw wensen en mogelijkheden.

www.canibalance.nl


Aansprakelijkheid
CaniBalance is niet aansprakelijk voor de gevolgen van misinterpretatie van de informatie van deze Voer-Analyse. Alle informatie over de analytische bestanddelen en toevoegingen zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden en kunnen een bezoekje aan de dierenarts niet vervangen. Aanbevelingen van CaniBalance dienen enkel gezien te worden als richtlijnen en kunnen niet bekeken worden als even geschikt voor alle honden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.