Onze hond. Een carnivoor of een omnivoor?

Het hondenvoeding dilemma onder de loep genomen.


Deel 1 De orde der roofdieren (Carnivora)

De hond behoort tot de orde van de roofdieren (Carnivora, Latijn voor vleeseters).
De orde van de roofdieren (land- en zeeroofdieren) bestaat uit meer dan 250 soorten en is een orde van zoogdieren die voornamelijk vlees eten.
Katachtigen (Felidae) hebben zich het meest aangepast aan een vleesetend dieet, terwijl beren (Ursidae) over het algemeen alleseters (omnivoren) zijn, met een voorkeur voor plantaardig voedsel. Uitzonderingen zijn de reuzenpanda, die vrijwel uitsluitend bamboe eet, en de ijsbeer, die zelden plantaardig voedsel eet en zich voedt met voornamelijk zeehonden en vis.

De vos (Vulpes vulpes), ook wel gewone of rode vos genoemd, behoort tot de meest verspreide roofdieren in Europa en ook hij is systematisch ingedeeld in de orde van de roofdieren. Zijn prooien zijn meestal kleine en middelgrote prooidieren, zoals grote kevers, muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en eieren, regenwormen en egels. Ook vruchten en bessen (vooral bramen) worden gegeten evenals aas en afval. De vos is dus een omnivoor maar vooral ook een (voedsel-) opportunist. Hij profiteert van de menselijke aanwezigheid in het landschap. Als er in de natuur voor hem niet veel valt te halen, dan weet hij zijn kostje wel bij elkaar te scharrelen bij (kinder)boerderijen, afvalbakken bij patatkramen, in woonwijken of in parken.

De wolf (Canis lupus) is een specialist wat betreft prooidieren. In roedelverband wordt bij voorkeur gejaagd op de grotere hoefdieren, zoals elanden, bizons en muskusossen, edelherten, reeën en wilde zwijnen, afhankelijk van het aanbod in een gebied. Hij eet tevens knaagdieren, haasachtigen en vogels, maar ook aas en afval. Bij een onderzoek naar het menu van Pools-Duitse wolven bleek dat ree ongeveer de helft van het menu beslaat, edelhert dertig procent en wild zwijn ongeveer vijftien procent. Kleinere dieren beslaan slechts vijf procent van het menu. In Scandinavië bestaat de prooi in de winter voornamelijk uit reeën en in de zomer uit (jonge) elanden.
Analyse van de prooien die geconsumeerd worden door wolven wijst uit dat de nutriëntensamenstelling van het dieet van de wolf bestaat uit 52% eiwit, 47% vet en 1% koolhydraten op energiebasis (Hendriks, 2013). Wolven zijn te typeren als carnivoren met een verwaarloosbare opname van plantaardig materiaal (Bosch et al. 2014) en kunnen zich aanpassen aan zogenaamde periodes van ‘feast and famine’ of ‘feestmaal en schaarste’.

Conclusie
Binnen de orde der roofdieren (Carnivora) zijn er dus dieren die vlees of vis bemachtigen door actieve jacht maar waar ook plantaardige materialen en insecten een deel van het dieet vormen. Bij sommige groepen een belangrijk en in zeldzame gevallen zelfs een exclusief deel.

Bronnen: Wikipedia, Google, https://lib.ugent.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.