Voer-Analyse november 2019

Bij deze Voer-Analyse ga ik uit van een gezonde hond met een gemiddelde energiebehoefte. Er wordt in deze Voer-Analyse geen rekening gehouden met additioneel gevoerde snacks, beloningsbrokjes en supplementen en ook de kwaliteit van de voeding, dus de grondstoffen en samenstelling doen er nu niet toe. Het gaat in deze analyse enkel om de benodigde voedingsstoffen van de desbetreffende hond.
Ik gebruik voor deze analyse de analytische bestanddelen en nutritionele toevoegingsmiddelen (= lijst van toevoegingen) die op het etiket staan of die ik op de website van de fabrikant kan vinden.

Nog even ter info: de analyse data zijn in het Duits omdat ik mijn opleiding in Duitsland heb gevolgd en met een Duits computerprogramma werk.


Voer-Analyse uitslag

De keuze is deze maand gevallen op BELCANDO Adult Dinner – de gevoerde brok van Joanneke Wurtz.

BELCANDO Adult Dinner (link naar het product)

Samenstelling
Vers pluimveevlees (30 %); Maïs; Pluimvee-eiwit, asarm, gedroogd (16 %); Rijst; Aardappelzetmeel (14 %); Vismeel van zeevis (3 %); Gedroogde bietenpulp, ontsuikerd; Johannesbroodpitmeel, gedroogd; Druivenpitexpeller (2,5 %); Bakkersgist, gedroogd; Chiazaad; Pluimveelever, gehydrolyseerd; Pluimveevet; Plantaardige olie (palm, kokos); Dicalciumfosfaat; Natriumchloride; Kaliumchloride; Kruiden, gedroogd (totaal: 0,2 %; Brandnetelblad, Gentiaanwortel, Duizendguldenkruid, Kamille, Venkel, Karwij, Maretakkruid, Duizendbladkruid, Braambladeren); Yucca schidigera

Analytische bestanddelen
Eiwit 23,0 %; Vetgehalte 10,5 %; Ruwe as 7,0 %; Ruwe celstof 3,4 %;
Vocht 10,0 %; Calcium 1,3 %; Fosfor 0,9 %; Natrium 0,3 %.

Additieven per kg
Voedingsfysiologische additieven: Vitamine A 13.000 I.E.; Vitamine D3 1.300 I.E.; Vitamine E 130 mg; Koper (als koper-(II)-sulfaat, pentahydraat) 12,5 mg; Ijzer (als ijzer-II-sulfaat, monohydraat) 200 mg; Mangaan (als mangaan-II-oxide) 40 mg; Zink (als zinkoxide) 150 mg; Jodium (als calciumjodaat, watervrij) 2,0 mg; Selenium (als natrium-seleniet) 0,05 mg
Technologische additieven: Lecithine 400 mg; Tocoferolextracten van plantaardige oliën (= natuurlijke vitamine E) 48 mg

De gegevens van de hond en de hoeveelheid voer:

  • Labrador Retriever met een gewicht van 32 kg
  • Reu / gecastreerd
  • 11 jaar oud
  • 330 g Belcando Adult Dinner / dag

Energie – Ruw eiwit – Vetgehalte

Dagelijkse behoefte aan energie: 1.278 kcal – gevoerde hoeveelheid: 1.146 kcal

Hier kunnen wij zien dat de gevoerde hoeveelheid brok voldoende energie en eiwit levert. Het vetgehalte is ook prima zo.
Wat ik niet kan beoordelen in deze brok is het linolzuur, alfa-linoleenzuur en EPA/DHA gehalte. Ik kan op de website wel informatie vinden over de ingrediënten waar deze essentiële vetzuren in zitten. Maar ik weet niet hoeveel er van het desbetreffende ingrediënt in de brok zit waardoor ik geen waardes kan bepalen.


Mineralen

We zien een calcium en fosfor overschot in dit rantsoen. Voor een volwassen hond is de dagelijkse inname van 54,66 mg calcium en 42,04 mg fosfor per kg * voldoende om in de behoefte te voorzien. Voor deze hond dus een dagelijkse inname van 1749,06 mg calcium en 1345,43 mg fosfor. Daadwerkelijk zitten wij nu op een inname van 4290 mg calcium en 2970 mg fosfor per dag.
Het overschot aan calcium zou een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en koper kunnen hebben. Een te hoge inname aan fosfor (fosfaat) kan de absorptie van calcium, magnesium, zink of ijzer belemmeren.
Fosfor en de oudere hond
In deze analyse betreft het een oudere hond. Over een ‘senior’ praten we als een hond 75-80% van de verwachte levensduur er op heeft zitten. Honden van grotere rassen bereiken daardoor de seniorleeftijd eerder dan honden van kleinere hondenrassen die doorgaans ouder worden. Oudere honden kunnen last van allerlei lichamelijke kwaaltjes krijgen. Dat hoeft niet altijd erg te zijn, maar kan wel een reden vormen om de dagelijkse voeding wat aan te passen om voor een goede gezondheid en welzijn van de hond te blijven zorgen.
Bij alle honden ontstaat gedurende het leven schade aan het nierweefsel. Dit hoeft niet te betekenen dat elke oude hond een nierpatiënt wordt. Het betekent echter wel dat bij oudere honden de nierfunctie toch verminderd is zonder dat er sprake is van nierziekte. Om het gezonde nierweefsel vitaal te houden en te ontlasten is het daarom nuttig een voeding met een aangepast fosforgehalte te verstrekken.

Een optimale calcium-fosfor verhouding in hondenvoeding is 1,3 – 2:1 ** De verhouding in deze brok is 1,44:1. De ratio is dus goed, maar niet de hoeveelheid van calcium en fosfor.


Een ijzer inname van 1,4 mg per kg / dag bij volwassen honden wordt voorgesteld door voedingswetenschapper Prof. Dr. med. Jürgen Zentek als hoeveelheid die nodig is om in de behoefte te kunnen voorzien. Dit kan individueel uiteenlopen en daarom is er een ruime marge ingebouwd. Het door mij gebruikte programma werkt met waardes die zijn opgesteld door het NRC (National Research Council) waarbij met een dagelijkse behoefte wordt gerekend van 0,42 mg per kg / dag. Een heel stuk lager dus. Als deze hond verder geen gezondheidsklachten heeft, dan zou ik deze waarde zo accepteren mits er geen snacks of supplementen worden bijgevoerd met een hoog ijzer gehalte!

De mineralen natrium, kalium, magnesium, koper, zink, mangaan en jodium zijn voldoende aanwezig en keurig binnen de marges.

* NRC (National Research Council)
** Prof. Dr. med. Jürgen Zentek “Ernährung des Hundes”

Vitaminen

Met dit rantsoen krijgt de hond voldoende vitamines binnen en is er geen overschot of tekort aan vitaminen zichtbaar.

Conclusie

Mijn advies is om over te stappen op een senior voeding met een beperkt gehalte aan fosfor, bijvoorbeeld op BELCANDO Senior Sensitive.
Om deze hond in zijn dagelijkse energie- en eiwitbehoefte te voorzien is het aanbevolen om van BELCANDO Senior Sensitive 380 gram per dag te voeren. Dat komt neer op 1369.9 kcal per dag. Om ervoor te zorgen dat de hond mooi op gewicht blijft en niet zwaarder gaat worden, zou men de hond om de 2 weken kunnen wegen. Controleer de lichamelijke conditie van de hond ook met het oog en de hand. De ribben zijn bij een hond met ideaalgewicht niet zichtbaar, maar wel eenvoudig te voelen.

Eventueel zou men dagelijks nog 1 TL (biologische) koudgeperste hennepzaadolie en 1 TL Omega 3 olie (bijv. Icelandpet Omega 3 Oil) toe kunnen voegen aan de brok om de hond te voorzien in de essentiële vetzuren.

Daarnaast is het verstandig om bij een oudere hond jaarlijks een bloedonderzoek (in combinatie met een algemeen klinisch onderzoek) uit te laten voeren om zo de gezondheidsstatus van het dier vast te stellen. Zo kunnen eventuele lichamelijke problemen (bijvoorbeeld nierfunctieverlies) op tijd worden opgemerkt.


Rantsoen controle en optimalisatie

Ik kan ook voor jou controleren of het door jou gevoerde rantsoen het volledige nutriëntenaanbod biedt zodat er op (lange) termijn geen overmaat of tekorten van nutriënten kunnen ontstaan. Zo kunnen eventuele voedingsfouten worden gedetecteerd en geoptimaliseerd.
Van pup tot senior, ik kan jou vertellen of het door jou gekozen (commerciële) hondenvoer voor jouw hond geschikt is.

Zo nodig geef ik advies voor de juiste aanvulling voor een complete en gebalanceerde voeding om jouw hond in zijn dagelijkse behoefte te voorzien. Past de huidige voeding niet bij jouw hond dan help ik jou uit te zoeken wat een geschikte voeding is, welke merken aan de juiste criteria voldoen en passen bij jouw wensen en mogelijkheden.

www.canibalance.nl


Aansprakelijkheid
CaniBalance is niet aansprakelijk voor de gevolgen van misinterpretatie van de informatie van deze Voer-Analyse. Alle informatie over de analytische bestanddelen en toevoegingen zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden en kunnen een bezoekje aan de dierenarts niet vervangen. Aanbevelingen van CaniBalance dienen enkel gezien te worden als richtlijnen en kunnen niet bekeken worden als even geschikt voor alle honden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.