Voer-Analyse FB okt 2019

Het is zover – de eerste FB Voer-Analyse uitslag!

Bij deze Voer-Analyse ga ik uit van een gezonde hond met een gemiddelde energiebehoefte. Er wordt in deze Voer-Analyse geen rekening gehouden met additioneel gevoerde snacks, beloningsbrokjes en supplementen en ook de kwaliteit van de brok, dus de grondstoffen en samenstelling doen er nu niet toe. Het gaat in deze analyse enkel om de benodigde voedingsstoffen.
Ik gebruik voor deze analyse de analytische bestanddelen en nutritionele toevoegingsmiddelen (= lijst van toevoegingen) die op het etiket staan of die ik op de website van de fabrikant kan vinden.
Nog even ter info: de analyse data zijn in het Duits omdat ik mijn opleiding in Duitsland heb gevolgd en met een Duits computerprogramma werk.

Dus… daar gaan we dan! šŸ™‚


De Voer-Analyse oktober 2019

De keuze is deze maand gevallen op Yarrah Bio Adult Kip – de gevoerde brok van Ellie van Bergem.
Biologisch Adult hondenvoer met kip (link naar het product)

19,9% gedroogde kip*, volkoren haver*, gele mais*, volkoren tarwe*, sojaschilfers*, kippenvet*, erwten*, baobab*, 3% gedroogde wilde MSC haring, 1,1% gehydrolyseerde varkenslever*, zonnebloempitschilfers*, mineralen en biergist.
* = biologisch

Analytische bestanddelen
Ruw eiwit: 26%. Ruwe celstof: 5%. Ruw vet: 12,5%. Ruwe as: 7%.
Vocht: 8%. Koolhydraten: 42,5%. Calcium: 1,4%. Fosfor 0,9%.
Natrium: 0,3%. Magnesium: 0,12%. Zout: 0,75%.

Nutritionele toevoegingsmiddelen
Vitaminen
Vitamine A (retinol) (IE/kg): 18.000. Vitamine D3 (IE/kg): 1420.
Vitamine E (mg/kg): 100. Vitamine B1 (mg/kg): 6,5. Vitamine B2 (mg/kg): 12,6. Vitamine B6 (mg/kg): 7,2. Vitamine B12 (mcg/kg): 40. Biotine (mcg/kg): 370.
Sporenelementen
Jodium (mg/kg): 1,4. Mangaan (mg/kg): 32. IJzer (mg/kg): 36. Koper (mg/kg): 9. Zink (mg/kg): 105. Selenium (mg/kg): 0,24.

De gegevens van de hond en de hoeveelheid voer:

  • Kruising reu met een gewicht van 26 kg
  • Gecastreerd
  • 7 jaar oud
  • 360 g Yarrah Bio Adult Kip / dag

Energie – Ruw eiwit – Vetgehalte

Dagelijkse behoefte aan energie: 1.094 kcal – gevoerde hoeveelheid: 1.273 kcal

Hier kunnen wij zien dat de gevoerde hoeveelheid brok voldoende energie en eiwit levert. Het vetgehalte is dan wel 218% maar levert vooral energie en leidt in deze hoeveelheid (bij een gezonde hond) niet tot gezondheidsklachten.
Wat ik niet kan beoordelen in deze brok is het linolzuur, alfa-linoleenzuur en EPA/DHA gehalte. Op de website van Yarrah staat dan wel: “MSC-haring bevat omega-3 en -6 vetzuren…” maar de hoeveelheid essentiĆ«le vetzuren in deze brok kan ik met de beschikbare informatie niet bepalen.


Mineralen

Calcium en fosfor zijn aan de hoge kant, maar nog binnen de marge. Is de hond gezond en heeft hij bijvoorbeeld geen nierklachten, dan zitten we nog veilig.
De Calcium-fosfor aanbeveling in hondenvoeding is 1,1 – 1,9:1 en we zitten bij deze brok op 1,56:1. Dat zit dus goed.
Het natrium gehalte is 316% van de aanbevolen dagelijkse behoefte – en daarnaast wordt in de analytische bestanddelen ook nog een hoeveelheid van 0,75% zout aangegeven. Bedoelen ze hier misschien chloride mee? Dat zou men na moeten vragen om het zeker te weten.
Het “zout”gehalte is dus aan de hoge kant maar ook dit zou geen gezondheidsproblemen moeten geven, mits de hond gezond is en bijvoorbeeld geen hartproblemen heeft. Zorg wĆ©l voor voldoende vers water!
De mineralen magnesium, ijzer, koper, zink, mangaan en jodium liggen binnen de maximaal toegestane marges.

Vitaminen

Wat bij de vitamines meteen opvalt is het ontbreken van foliumzuur (vitamine B11), niacine (vitamine B3) en pantotheenzuur (vitamine B5). Alle andere vitamines zijn voldoende aanwezig.
Fabrikanten werken volgens de richtlijnen van internationale organisaties als FEDIAF en National Research Council (NRC), die de voedingsbehoeften van huisdieren waarborgen. Dat zorgt er voor dat in complete hondenvoedingen alle voedingsstoffen horen te zitten die een hond nodig heeft. Dat betekend voor deze brok dat ik ervan uit moet gaan dat foliumzuur, niacine en pantotheenzuur niet synthetisch zijn toegevoegd omdat ze van nature aanwezig zijn in de grondstoffen. Wil je het zeker weten dan is mijn advies om navraag te doen bij de fabrikant.

Conclusie

Met de gevoerde hoeveelheid brok wordt aan de dagelijkse energie-, vet- en eiwitbehoefte van deze hond voldaan. Enkele aandachtspunten zijn het hoge zoutgehalte, het niet kunnen bepalen van de exacte hoeveelheid essentiƫle vetzuren en het ontbreken van foliumzuur (vitamine B11), niacine (vitamine B3) en pantotheenzuur (vitamine B5) in de lijst van toevoegingen.

Maar is de hond gezond en actief, heeft hij een mooie glanzende vacht en goede ontlasting? Dan is dit verder een prima brok en zou ik nu ook niets anders adviseren.

Eventueel zou men dagelijks 1 TL koudgeperste lijnzaadolie en 1 TL Omega 3 olie (bijv. Icelandpet Omega 3 Oil) toe kunnen voegen aan de brok om de essentiĆ«le vetzuren aan te vullen. Daarnaast mag de hond ook 1-2 rauwe eidooiers per week: De eidooier zit onder andere vol ijzer, zink, thiamine, vitamine B6, B12 en biotine, alle essentiĆ«le vetzuren, foliumzuur, choline en pantotheenzuur.Ā 


Rantsoen controle en optimalisatie

Ik kan ook voor jou controleren of het door jou gevoerde rantsoen het volledige nutriƫntenaanbod biedt zodat er op (lange) termijn geen overmaat of tekorten van nutriƫnten kunnen ontstaan. Zo kunnen eventuele voedingsfouten worden gedetecteerd en geoptimaliseerd.
Van pup tot senior, ik kan jou vertellen of het door jou gekozen (commerciƫle) hondenvoer voor jouw hond geschikt is.

Zo nodig geef ik advies voor de juiste aanvulling voor een complete en gebalanceerde voeding om jouw hond in zijn dagelijkse behoefte te voorzien. Past de huidige voeding niet bij jouw hond dan help ik jou uit te zoeken wat een geschikte voeding is, welke merken aan de juiste criteria voldoen en passen bij jouw wensen en mogelijkheden.

www.canibalance.nl


Aansprakelijkheid
CaniBalance is niet aansprakelijk voor de gevolgen van misinterpretatie van de informatie van deze Voer-Analyse. Alle informatie over de analytische bestanddelen en toevoegingen zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden en kunnen een bezoekje aan de dierenarts niet vervangen. Aanbevelingen van CaniBalance dienen enkel gezien te worden als richtlijnen en kunnen niet bekeken worden als even geschikt voor alle honden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.